روزشمار عملیات های دفاع مقدس

نوار زمان هشت سال جنگ تحمیلی

کد خبر : 54365
تاریخ خبر : 1403/04/27-12:25
تاریخ به روز رسانی : 1403/08/23-12:54
تعداد بازدید : 142
نسخه قابل چاپ

عزاداری محرم در جبهه های جنگ چگونه بود؟

در سال های خاطره انگیز دوران دفاع مقدس، با آمدن ماه محرم حال و هوای جبهه ها هم تغییر می کرد و پرچم های سیاه عزاداری سید و سالار شهیدان کربلا، بر فراز سنگر ها و مکان هایی که خطوط عقب تر از خط مقدم به عنوان حسینیه درست می شد به اهتزاز در می آمد.

عزاداری محرم در جبهه های جنگ چگونه بود؟
در سال های خاطره انگیز دوران دفاع مقدس، با آمدن ماه محرم حال و هوای جبهه ها هم تغییر می کرد و پرچم های سیاه عزاداری سید و سالار شهیدان کربلا، حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و یاران باوفایش بر فراز سنگر ها و مکان هایی که خطوط عقب تر از خط مقدم به عنوان حسینیه درست می شد به اهتزاز در می آمد و رزمندگان به عزاداری برای سرور و سالار شهیدان می پرداختند.
البته سنگر ها در خط مقدم دو یا سه نفره بود و امکان عزاداری به صورت تجمعی وجود نداشت، اما رزمندگان از طریق رادیو با شنیدن مداحی به عزاداری برای شهیدان کربلا می پرداختند. برخی از رزمندگان که در خطوط عقب تر از خط مقدم بودند و در آنجا کمتر تیراندازی و خمپاره زده می شد و احتمال آسیب به افراد کمتر بود یک سنگر بزرگ را با استفاده از گونی های شن یا بلوک درست و از آن به عنوان حسینیه برای برپایی نماز جماعت و مراسم سوگواری شهیدان کربلا استفاده می کردند.
در مناطقی جنگی که از خطوط مقدم جبهه ها فاصله داشتند، رزمندگان در دسته های عزاداری بزرگ و منظم به حرکت در می آمدند و در طول مسیر برای شهیدان کربلا سوگواری می کردند.
هر تیپ و لشکر با آمدن ماه محرم به فراخور رسم و رسومات ویژه شهر خود در ایام محرم و با گویش شهر سکونت خود برای رزمندگان آن واحد رزمی برنامه های سینه زنی و روضه خوانی ویژه ماه محرم راه می انداخت.
شب های ماه محرم در جبهه ها فضای معنوی محسوسی حاکم می شد. روحانیون با حضور در میان رزمندگان برای آنها از فلسفه عاشورا می گفتند و فضا عطر و بوی دیگری به خود می گرفت.
در ایام ماه محرم فضا های امنی که در پشت خطوط مقدم نبرد وجود داشت به محلی برای گردهمایی گروهان ها و گردان ها جهت عزاداری برای حضرت امام حسین (ع) و یاران باوفایش تبدیل می شد.
روز عاشورا در شهر های نزدیک مناطق جنگی حرکت ستون عزاداری که تلفیقی از رزمندگان با لباس خاکی و مردم عادی بود، حال و هوای این شهر ها را حماسی و دگرگون می کرد.
رزمندگان در ماه محرم پس از برگزاری نماز جماعت، پای سخنرانی می نشستند و سپس مرثیه سرایی و سینه زنی برپا می شد و در ۱۰ شب ماه محرم پذیرایی شام به صورت دسته جمعی در نمازخانه گردان ها انجام می شد.
در عصر تاسوعای حسینی و روز عاشورا نیرو های مستقر در گردان ها و تیپ های مختلف با تشکیل دسته های عزاداری به سمت مکان های مذهبی در نزدیکی آن مناطق حرکت می کردند و در مسیر نوحه خوانی و سینه زنی می کردند.
یکی از اثرگذارترین به جا مانده از دوران هشت سال دفاع مقدس، عزاداری های رزمندگان در جبهه است. ایام محرم یکی از مهم ترین مناسبت ها برای برگزاری مراسم عزاداری در جبهه بود.

انتهای پیام/۹۵۵

برچسب ها :

نام*
ایمیل*
نظر*


© 1397 کلیه حقوق محفوظ است | طراحی وب سایت
x - »